Organizasyonların işlerliği, sahip oldukları sistem yapılarından çok, o sistemi işletecek insan kaynağının (Tepe ve Orta Kademe Yöneticiler) becerileri ile ilgilidir. Organizasyonlar kişiler tarafından oluşturulan tüzel kişilikler olmalarına rağmen bu tüzel kişilik, bünyesindeki bireylerin kendi aralarındaki anlamlı işbirliği ile kurumsal bir kimlik kazanabilir.
Koçluk çalışmamız organizasyonun yapısından ziyade, bu organizasyona işlerlik kazandıracak olan bireylerin organizasyona ilişkin verimlilikleri ve gelişimsel yeteneklerine odaklıdır. Programın amacı; Organizasyon ve İnsan kaynağı ilişkisini dengelemek, uyumlu hale getirmek, Tepe ve Orta Kademe Yöneticilerde sistem düşüncesi oluşturmak, insan kaynağını kendi içinde uyumlu, dengeli, ortak hedeflere odaklı, zihinsel eşleşme süreçlerine taşımaktır.
Koçluk çalışmamızın temel amacı; Kurumun geleceğini inşa edecek yönetici profilini ortaya çıkarmak ve bu profil doğrultusunda yönetici geliştirme programını gerçekleştirmektir. Yöneticilerin ve çalışanların işletmeye olan aidiyeti ve motivasyonu için zihinsel ve duygusal gelişimini sağlamak, istenilen davranış değişikliğini gerçekleştirmektir.
Yöntem: Bu amaca ulaşabilmek için ilk önce işletmenin yönelttiği kişilerle bire bir görüşme neticesinde bireylerin bireysel davranış değişikliği için ihtiyaçları çıkarılır. İkinci olarak istenilen davranış değişikliklerine ulaşılırken süreç içinde bireylere destek olunur.
Hizmet Süreci Nasıl İşler?
Koçluk çalışması, özellikle kurum çatısı altında gerçekleşenler bir kaç aşamadan oluşur:
Öncelikle çalışma hedeflerinin belirlenmesi ve üzerinde mutabık kalınması. Bu aşamada danışan ve koç, ve eğer kurumsal bir çalışmaysa danışanın kurumu beraberce çalışarak çalışma hedeflerini belirlerler.
Veri toplama: Özellikle kurumsal çalışmalarda önemli olan bu aşamada, çeşitli anketler, 360 değerlendirmeler, kişilik envanterleri gibi enstrümanlar kullanılarak danışan hakkında veri toplanır.
Kişisel Gelişim Raporu ve geri bildirim: Bu toplanan veriler, koçu tarafından danışanla paylaşılır, güçlü yanları ve geliştirmesi gereken yanlar belirlenir, istenen hedeflere ulaşabilmesi için gerekli çalışma ve gelişim planı beraberce hazırlanır.
Koçluk çalışması: Koç ve danışanı daha sonra düzenli görüşmeler ile bu hedeflere doğru gelişim planı dahilinde çalışırlar. Bu görüşmeler genellikle haftalık veya iki haftada bir gerçekleşir. Görüşme aralarında da danışan koçuna telefonla veya e-maille ulaşarak destek alabilir. Böyle bir çalışma hedeflere göre 3 ay ile 1 yıl arasında sürebilir.
YÖNETİCİ KOÇLUĞU PROGRAMI
Yönetici Koçluğu Programı Üç Modülden oluşur.
Birinci Modül: İlk Görüşme ve Mevcut Durum Analizi,
Katılımcı sayısı: Birebir görüşmeler,
Amaç: Fiziksel, duygusal, zihinsel ve ruhsal boyutlarıyla insan bir bütündür. Bu boyutlardan sadece birinde bile dengeyi sağlayamazsa mutsuz olur… Mutsuzluğunun nedeninin de kendisini tanımamaktan kaynaklandığının farkına varmaz. İnsan, yaşamı boyunca karşısına çıkan olaylar, insanlar, koşullar sayesinde deneyimler kazanarak kendini tanıma (olgunlaşma) yolunda ilerler. Yani kendini tanımanın (olgunlaşmanın) bedeli uzun yıllar, hatta tüm bir ömürdür. Uzun ömrün bile olgunlaşmayı garantilemediği sıkça görülen bir gerçektir. Bu çerçevede kişinin farkındalığına katkıda bulunacak, kendini tanıma süreci ve mevcut durum analizi anketinin yapılması…
İkinci Modül: Kavrayış Geliştirme Çalışmaları,
Katılımcı sayısı:Birebir görüşmeler,
Amaç: Birinci Modülde elde edilen verilerle yöneticilerin davranış değişikliği ihtiyaçları çerçevesinde, süre gelen eğitimlerde alınan bilgilerin yönetim becerilerine dönük uygulamalarından oluşur.
Üçüncü Modül: Ustalık Paylaşımı,
Katılımcı sayısı: Birebir görüşmeler,
Amaç:İleri Yönetim Becerileri ve Problem Çözme Tekniklerinin uygulamalarını kapsar.
Bu süreçte istenilen davranış değişikliklerine ulaşılırken süreç içinde bireylere destek olunur.
Tarafımızdan yöneticilerle ilk olarak ortalama üç görüşme ile mülakatlarda bulunarak ihtiyaç tespitinde bulunacak ve buna bağlı olarak her bir yöneticiye lüzumlu olan süreç analizini ortaya koyacaktır. Bire bir koçluk çalışmaları için İSTANBULNLP veya kurumun kendi ofisi kullanılabilir.
Koç Danışman Kime Denir? Bir Koç Danışmanın Taşıması Gereken Özellikler Nelerdir?
Koç, yukarıda verilen tanımda belirtilen hizmeti icra eden kişidir. Yani koçlar, danışanlarının net gelecek resimleri belirlemelerine ve bu gelecek resmine doğru etkin bir biçimde ilerlemelerine destek olurlar. Bunu yaparken danışanlarının ulaşmak istedikleri gelecek resmi bağlamında etkin ve etkin olmayan davranışlarının, düşünüşlerinin ve tutumlarının farkına varıp bunları etkin davranış, düşünüş ve tutumlarla değiştirmelerine yardımcı olurlar. Yani aslında danışanlarını hedeflerine taşımak yerine, kendilerini hedefe taşıyacak kaynakları ve becerileri edinmelerine destek olurlar. Bu açıdan koçluk, bir performans desteğinden çok, bir öğrenme deneyimidir. Koçluk mesleğine soyunan kişilerin de doğal olarak bu hizmeti verebilecek ve bu öğrenme sürecini destekleyecek alt yapıya sahip olması önemlidir. Bu altyapıyı oluşturan en önemli öğeler şunlar:
Tecrübe: Koçluk, üniversiteden mezun olur olmaz yapılacak bir meslek değil. Hizmet verdiğimiz danışanlar, yaşamlarında belirli dönüm noktalarında desteğe ihtiyaç duydukları için karşımıza geliyorlar ve çoğu da mesleki ve özel yaşamlarının belli bir noktasına gelmiş kişiler. Bu açıdan kendilerinin içinde bulunduğu durumu anlayabileceklerine inandıkları ve kendilerine yol gösterme konusunda güven duyabilecekleri, aynı dili konuşan bir kişi ile çalışmaları önemli. Bu açıdan koçluk genellikle ikinci kariyer olarak icra edilen bir meslek.
Koçun kendi gelişim yolculuğu: koçluk, ve bir başkasına destek vermeyi içeren her meslek, gerçekten hizmeti verenin kendi zayıf ve güçlü yanlarını, gelişmiş ve gelişmemiş taraflarını bütün çıplaklığı ile ortaya koyar. Bu açıdan iyi bir koç, hiç bitmeyen bir gelişim süreci olan kişidir.
AYRINTILI BİLGİ İÇİN:
ISTANBUL NLP INTERNATIONAL
Caddebostan Mahallesi, Bağdat Cd. 300/18, 34728 Kadıköy/İstanbul
Telefon : 0 216 467 03 99 / 0 537 654 58 26
E-posta : info@istanbulnlp.com.tr
Web : www.istanbulnlp.com.tr
www.istanbulnlpkurumsal.com